Kar amacı gütmeyen bir kuruluş, çağdaş İslam kültürünü inşa etmeyi, etkili âlimler ve davetçiler yetiştirmeyi, İslam toplumları arasında kültürel etkileşim projeleri aracılığıyla medeniyetler arası iletişim köprülerini sağlamlaştırmayı amaçlamaktadır. 2024 yılında İstanbul'da kurulmuştur.
Giriş
Kültür, toplumların ve halkların kimliğini temsil eden omurgadır. Ülkelerin tarihini ve deneyimlerini yansıtarak, onların düşünsel ve insani mirasını temsil eder. Bu nedenle, kültür, ülkelerin medeniyetlerinin ve kalkınmalarının temellerinden biridir ve varlıklarını, farklılıklarını ve gelişimlerini sürdüren sebeplerindendir.
Medeniyet hareketi içindeki ülkeleri halklar değil, seçkinler yönlendirir. Bu seçkinler, kalkınma ve ilerleme için ülkeyi yönlendirir ve hedeflerine ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, kalkınma sürecindeki ülkeler, entelektüellerine ve seçkinlerine büyük ihtiyaç duyarlar, çünkü ancak onlar ülkeyi çıkmazdan kurtarıp refaha ulaşmasını sağlayabilirler.
Kültür, halk diplomasisi kavramında yumuşak gücün omurgası olarak kabul edilmektedir. Kurumlar ve ülkeler arasındaki kültürel işbirliği, siyasi, ekonomik ve askeri işbirliği kadar önemli hale gelmiştir. Bu etki, isminin ima ettiği gibi yalnızca "kültürel" alanlarla sınırlı kalmayıp, sosyal, turistik, medya, ekonomik ve siyasi alanlara da yayılmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş bir bakış açısıyla İslam kültürüne gösterdiği ilgi, lider entelektüel ve kültürel elitlerin yetiştirilmesi, İslam dünyasıyla ilişkilerin güçlendirilmesi ve kültürel işbirliği de dahil olmak üzere tüm alanlarda ortak işbirliği çabaları, bu ilgiyi pratik bir gerçeğe dönüştürmeyi ve Türk hükümetinin asil hedeflerine etkin ve başarılı bir şekilde ulaşmasını desteklemeyi zorunlu kılmaktadır.
İşte buradan, çağdaş bir bakış açısıyla İslam kültürünü yaymayı ve bu fikri desteklemek için bilimsel çabaları ve insan gücünü seferber etmeyi amaçlayan "Kültürel Etkileşim Derneği"nin kurulma fikri doğmuştur.
Mesaj
Çağdaş İslam kültürel projesinin inşasına katkı sağlamak, İslam toplumları arasında medeniyetler arası iletişim köprülerini güçlendirmek ve İslam ümmetinin karşılaştığı zorluklarla başarılı bir şekilde başa çıkabilecek, onları öncü ufuklara taşıyabilecek bir bilim insanları ve davetçiler seçkisi hazırlamak.

Vizyon
Kurum, İslam ülkelerine, İslam kültürel projelerinin uygulanmasında - mesajı çerçevesinde - danışmanlık hizmeti veren bir kuruluş olmayı hedeflemektedir.
Değerler
1- İşbirliği ve Ortaklık
2- Orta Yol ve Ihtiyat
3- Yaratıcılık ve Gelişim
4- Gelenek ve Çağdaşlık
Genel Hedefler
1- Arapça ve İngilizce Dil Eğitimi (Din Dili - Bilim ve İletişim Dili)
2- Yüksek İslam kültürüne sahip ve etkili davetçi becerilerine sahip bir seçkinler grubu yetiştirmek
3- İslam kültürüyle ilgilenen kurumlar ve dernekler arasında koordinasyon sağlamak, aralarındaki bağları güçlendirmek ve bilgi ve deneyim alışverişi yapmak
4- Çağdaş İslam kültürel projesine hizmet eden araştırmalar ve çalışmalar hazırlamak, bunları saha projeleriyle başkalarıyla işbirliği yaparak uygulamak
Nerede Çalışıyoruz
Türkiye – Asya – Afrika – Avrupa
Çalışma Alanları
1- Arapça ve İngilizce Dil Eğitimi
2- Kültürel ve Öğrenci Değişimi
3- İmamlar, Hatipler ve İslam ve Arap Dili Öğretmenlerinin Yetiştirilmesi ve Eğitimi
4- İslam Kültürü Alanında Araştırmalar ve Çalışmalar
Hedef Kitle
1- Okul ve üniversitelerdeki öğretmenler ve profesörler
2- Okul ve üniversitelerdeki İslam bilimleri öğrencileri
3- âlimler, imamlar ve hatipler
4- Kültürel, eğitimsel ve davetçi kurumlar
5- Kültürel ve İslami araştırma ve çalışma merkezleri

Yönetim Kurulu

Abdulkerim Aydın
Chairman of the Board of Directors
{content}

MOHMED OUF
Secretary General